1. Lahang
Lahang nyaeta inuman asalna ladang hasil sadapan Kawung Atawa gula aren, inuman ieu kungsi kawentar taun 90-an ieu asal ti jawa barat, Lian ti seger tur amis lahang oge mibanda khasiat sanes kanten kacida loba pikeun kasehatan nyageurkeun panyakit diabetes, ngungkulan hese miceun jeung ngalancarcarkeun sistem pencernaan.
2. Bajigur
Bajigur nyaéta inuman has Sunda anu teu kahaja kapanggih ku para patani anu resep nyeduh gula aren ku cai haneut saméméh indit ka tani.
Laun-laun inuman gula aren ieu mekar, para patani nambahan jahé jeung cipati anu matak haneuteun awak lantaran harita Jawa Barat masih kénéh tiis.
Bajigur dianggap inuman basajan sabab ngan ngagunakeun teu loba teuing jahé, cipati jeung gula aren salaku bahan dasar, jadi rasa nu ngadominasi nyaéta rasa amis ketan tina gula aren jeung santan, kitu ogé rasa haneut tina jahé dipaké.
Bajigur identik jeung penyajianna anu haneut sarta disuguhan ku rupa-rupa kadaharan anu dikulub saperti seupan cau, kacang rebus, sampeu, boled Hui jeung taleus. Kadang-kadang Bajigur ogé dinikmati kalayan kadaharan anu amis saperti timus sareng kueh panon roda.
3. Bandrek
Bandrek dipikawanoh geus aya ti abad ka-10 nepi ka abad ka-20 sarta mangrupa inuman inajen. Bandrek dijieun tina campuran rempah-rempah, kayaning pala, cengkéh jeung gula aren. Bandrek biasana disuguhkeun dina hawa tiis kalawan rasa jahé anu ngahaneutan awak.
Salian ti ngahaneutan, kandungan cengkéh dina Bandrék téh bisa nyegah kanker, utamana dina kulit, saluran pencernaan jeung paru-paru.
Bandrek ogé tiasa dianggo pikeun ngubaran nyeri huntu, nurunkeun tekanan darah, maéhan patogén asing, anti radang, sareng seueur deui. Lila-lila, Bandrek ayeuna geus ngahontal sababaraha inovasi dina rupa-rupa seller, kayaning nambahkeun endog, susu, susu endog komo kopi.
4. És Cendol
Cendol nyaéta inuman has Indonésia anu ogé dipikawanoh di sababaraha wewengkon Asia Tenggara. Cendol sorangan dicokot tina kecap jendol dina basa Sunda, nyaéta tékstur "Jendolan" anu karasa nalika butiran céndol ngaliwatan sungut nalika diinum.
Céndol dijieun maké hunkwe atawa tipung béas sarta dilayanan kalayan és parud, gula beureum cair jeung santan. Kombinasi bahan-bahan ieu nyiptakeun rasa gurih sareng amis dina Es Cendol.
Anu unik tina inuman céndol téh kiwari jadi inuman anu disayogikeun di sababaraha nagara Asia Tenggara kalayan rupa-rupa variasina, saperti Cendol Malaysia anu disajikeun dina mangkok jeung dibubuhan kacang beureum, Cendol Singapura anu ngagunakeun jagong amis, mutiara sagu, jelly jukut hideung, durian, buah longan sarta lychee Cina salaku topping sarta Vietnam Cendol atanapi che banh pisan, dilayanan kalayan kacang beureum asak dina lapisan handap kaca.
5. Es doger
Es Doger nyaéta inuman anu asalna ti Cirebon anu diadaptasi tina kecap Doger, anu hartina ngadorong gorobag. Mimitina, padagang Es Doger ngajual barang-barangna dina gorobag surung.
Tapi aya ogé anu nyebutkeun yén asal ngaran Es Doger nujul kana snacks biasana disadiakeun dina acara Doger. Doger sorangan nyaéta ngaran penari Ronggeng awéwé di wewengkon Dermasuci, Dermayon/Indramayu, Subang jeung Cirebon.
Es Doger dilayanan dina mangkok leutik ngandung és dicukur, roti bodas, candil, béas ketan hideung, susu jeung sirop. Inuman ieu cocog pikeun diinum dina hawa panas, rasana anu amis sareng seger dijamin bakal ngajantenkeun anjeun kecanduan.
6. Es goyobod
Goyobod mangrupa kecap anu asalna tina basa Walanda anu hartina baseuh. Nurutkeun carita, nu mimiti ngajual Es Goyobod dimimitian ku Abah Aca nu ngajual di wewengkon Banceuy, Bandung. Tapi, alatan kajadian Bandung Lautan Seuneu, manéhna pindah ka Garut.
És goyobod sakilas siga és campur, eusina sarua jeung és campur diwangun ku inai cina, kalapa ngora, buah nangka irisan, alpuket jeung potongan roti bodas. Unikna És Goyobod asalna tina adonan tipung aren atawa hunkwe anu dipotong-potong leutik siga puding, hasilna tékstur anu kombinasi lemes sareng kenyal.
7. Es pala
Dipikawanoh salaku kota hujan, Bogor nawiskeun kuliner unik anu kedah anjeun coba, salah sahijina nyaéta Es Pala Bogor.
Kacaritakeun inuman és pala ieu geus aya ti jaman kolonial Walanda. Rasana anu seger ngajadikeun inuman ieu populer pisan ku kolonialis Walanda dina waktos éta. Salian ti bahan anu gampang jeung cara nyieunna, inuman ieu ogé cukup kasohor di kalangan masarakat satempat.
Inuman tradisional Bogor ieu dijieun tina irisan pala, gula pasir, jeung ditambahan uyah saeutik. Sadaya bahan ieu digodog sareng tambahkeun és batu sateuacan tuang. Pala seger dina inuman ieu ngahasilkeun aroma anu seungit. Rasa seger ngajadikeun inuman ieu saluyu pikeun inuman dina cuaca panas.
8. Es oyen
Es Oyen mangrupa inuman khas Sunda anu diciptakeun ku Pak Haji Rahmat, anu matak pikaseurieun nyaeta nami "Oyen" teh dicandak tina nami manuk Pak Haji Rahmat, anjeunna oge sering disebat Pak Oyen. És Oyen geus aya ti taun 1954, mimitina ngan dijual di sabudeureun désa nepi ka ahirna es ieu kawentar dina taun 1962.
Ampir sarua jeung Es Campur, inuman ieu ngagunakeun sirop jeung henna Cina salaku topping utama, tapi metot es ieu biasana ditambahan kalawan alpukat, nangka, kalapa ngora, melon jeung gelatin.
9. Es lilin
És Lilin nyaéta inuman anu dibawa ku tukang permén Amérika Harry Burt dina taun 1920. Anjeunna ngadamel És Lilin tina és krim vanili anu ditutupan coklat di luar, waktos éta És Lilin katelah "Choco"
Es Lilin dijieun tina campuran santan, gula pasir, uyah, és batu, jeung bahan pelengkap saperti nangka jeung ketan hideung. Kabéh bahan ieu lajeng dicampurkeun jeung masak nepi ka asak.
Anu unik tina És Lolin téh, disebut ogé És Goyang, sabab dibentuk dina kapang És Lolly sarta dioyag - oyag eundeur - eundeuran dina gorobag anu dieusi és batu nepi ka beku.
10. Ager jukut
Ager jukut asalna ti Cina sarta sumebar ka Asia Tenggara, kaasup Indonésia. Urang Tionghoa sorangan nyebutna "Pinyin Xiancao" anu geus lesot kana dialek lokal jadi "Cincao" jeung urang Indonesia biasa nyebutna "Cingcau".
Jelly jukut mangrupa hasil eksplorasi ku pendatang ti Cina, nya éta ku manggihan tutuwuhan lokal anu bisa ngahasilkeun gelatin anu saterusna dilayanan dina bentuk jelly. Cincau sorangan boga dua varian, nyaéta Cincau Hijau jeung Cincau Hideung.
Rasa ager jukut sorangan hambar sareng téksturna anu lembut mangrupikeun bubuka anu cocog pikeun rasa amis tina sirop santan atanapi gula. És Cincau biasana ngagunakeun daun pandan minangka ambuna, méré kombinasi rasa anu has. Tong hilap tambahkeun és batu, inuman ieu cocog pisan pikeun ngaleungitkeun haus dina panonpoé anu panas.
11. Bir kotjok
Lamun anjeun ngadéngé kecap bir, hal kahiji anu datang ka pikiran mangrupa inuman alkohol intoxicating. Istilah Bir ogé katelah minuman keras, tapi nalika nganjang ka Kota Bogor, anjeun bakal mendakan anu ngajual Bir Kotjok di sisi jalan. Bir anu dijualna ogé mangrupa bir anu séhat sarta henteu matak mabok sarta jadi ciri khas Kota Bogor.
Bir ieu dijieun tina rempah kayaning jahé beureum, kayu manis jeung cengkéh. Pikeun rasa amis, make gula pasir jeung gula aren.
Sanaos didamel tina rempah-rempah, anjeun teu kedah hariwang sabab rasana seueur, rasana cenderung seger sareng tiasa dinikmati ku sadayana kelompok. Rasa anu dominan nyaéta rasa amis gula aren anu dibarengan ku rasa jahé anu katénjo sanajan teu pati kuat, kitu ogé rasa kiamis.
Komentar
Posting Komentar